Website maken: geen peulenschil

Een jaar geleden wilde ik een website maken. Ik ben namelijk de voorzitter van een belangrijke stichting en ik heb wel enige kennis van HTML. Een website maken leek me niet al te ingewikkeld, ik had wat basiskennis en dacht me er wel mee te redden. Dus ik zette mezelf achter de computer en ging een website maken. Het resultaat was niet om van je stoel te vallen, maar ik, man van middelbare leeftijd, dacht dat een website vooral informatief moest zijn en dat het uiterlijk niet zo belangrijk was. Toen ik de site op een vergadering presenteerde aan mijn medebestuursleden moest ik het echter flink bezuren. Mijn collega’s waren zeer kritisch en totaal niet te spreken over de vrucht van mijn inspanningen. Ik had echt wat uurtjes zitten zweten, maar een website maken was blijkbaar niet helemaal aan mij besteed. Een goede website maken is niet gemakkelijk, dat heb ik wel beseft. Dit waren de punten van kritiek van mijn collega’s.

  • De website zag er niet aantrekkelijk uit, het lettertype was saai, de ‘bladspiegel’ (ik als man van de letteren weet even niet hoe ik het anders moet noemen) was lelijk. Kortom: qua tekstinvulling had de site veel beter gekund.
  • De kleuren waren niet in velden of wegen te bekennen. De website moet dan wel zakelijk zijn, maar de complete afwezigheid van kleur is niet erg aantrekkelijk.
  • De website had niet het logo dat onze stichting kenmerkt. Het is daarom niet duidelijk herkenbaar.
  • De informatie van de website was nog niet helemaal compleet, maar dit zal worden opgelost doordat ieder zijn steentje bijdraagt aan de rubrieken en teksten van de pagina.
  • Er moet nog een optie komen voor een weblog (CMS) zodat we nieuwtjes en interessante stukken tekst kunnen plaatsen voor de bezoekers. Deze ontbrak nog op de ruwe versie die ik had gemaakt.

Website maken: uitbesteden

Door deze kritiek ging ik natuurlijk met een fikse koppijn huiswaarts. In mijn auto dacht ik nog: “waarom wilde ik in vredesnaam zelf een website maken?” Soms heb ik het gevoel dat ik buiten de tijd leef. Ik weet zelf ook wel welke websites ik wel en niet aantrekkelijk vind, maar toen ik zelf een website maken ging, vergat ik dat compleet en dacht ik alleen aan de informatie. Bij de vergadering werd gezocht naar een oplossing voor het website maken. Er was helaas niemand die echt goed was met deze digitale zaken. Toen sprak er iemand over bedrijven die een website maken. Het is aan de prijzige kant om deze klus uit te besteden, maar een website maken met een expert is uiteindelijk ook heel rendabel, sprak mijn collega. Zijn overtuigingskracht is altijd heel groot en al mijn collega’s nemen hem serieus. We moesten deze optie dan ook wel serieus gaan nemen. Een andere collega kwam weer met de naam van een bedrijf: Webton. Dit bedrijf kan een website maken tegen een zeer concurrerende prijs, legde zij uit. Ik beloofde dat ik ermee aan de slag zou gaan, omdat ik mijn vorige actiepunt een beetje verprutst had. Ik voelde me nogal verantwoordelijk, wat ook wel terecht is als je nagaat dat ik de voorzitter van de stichting ben. Eenmaal thuis aangekomen, met nog steeds barstende koppijn, kroop ik weer achter mijn enigszins aftandse computer. Ik bezocht de website van Webton. Ik vond deze website er in elk geval al veel beter uitzien als mijn eigen exemplaar. Een website maken is niet aan mij besteed, dacht ik weer. Webton heeft een heel portfolio op zijn pagina staan, waar allerlei websites instaan die het bedrijf heeft geproduceerd. Het is een erg indrukwekkend portfolio. Ze kunnen daar goed een website maken, zeg! Na even wat speurwerk te hebben gedaan, was ik overtuigd: wij moesten onze website laten maken bij de professionals van Webton. Een website maken is gewoon een taak die je uitbesteden moet.

Het prachtige resultaat

In de vergadering besloten we unaniem dat we een website moesten laten maken bij het eerder genoemde bedrijf. Het kost wat, maar we hielden er ernstig rekening mee dat de website ons meer zou opleveren dan kosten. Welke organisatie of stichting bestaat er nog die geen website heeft? Het hebben van een goede, aantrekkelijke, informatieve pagina is een must voor ieder bedrijf en iedere stichting. Onze professionele website, gemaakt door professionals, is nu bijna een jaar in de lucht en heeft onze stichting een zeer professionele en bekende status gegeven. Mensen kunnen ons nu vinden via de zoekmachine en op zeer eenvoudige wijze contact met ons opnemen via digitale wegen. We hadden als mensen van middelbare leeftijd niet verwacht dat een goede website zo’n verschil zou maken. Door deze status hebben we nu ook meer contact met andere stichtingen die in dezelfde sector actief zijn en een vergelijkbare missie hebben als wij. Ik herhaal het nog maar eens: tenzij je zelf een IT-expert bent, is een website maken iets dat je echt moet uitbesteden. Dus als jij op dit moment met dezelfde zorgen zit als ik een jaar geleden, of je hebt gewoon het gevoel dat je site oud en uit de mode is, dan moet je zeker een offerte aanvragen bij Webton. Dit bedrijf levert namelijk een perfecte service voor een concurrerende bodemprijs. Blijf dus niet staan waar je staat, maar surf snel naar de website van dit bedrijf om je te laten informeren over de mogelijkheden en de bijbehorende tarieven. Uw bedrijf zal in een stroomversnelling raken als u een effectieve website laat bouwen, dat is zeker!

admin